Jdi na obsah Jdi na menu

Historie českého teriéra

13. 5. 2015

Historie - vznik plemene český teriér

Český teriér je produkt záměrného křížení skotského a sealyham teriéra, které prováděl pan František Horák z Klánovic od roku 1949.

Poté, co tento chovatel poznal povahové vlastnosti a schopnosti obou plemen, dospěl již v roce 1934 k závěru, že "něco mezi" těmito dvěma plemeny by mohlo splňovat jeho požadavky na psa pro úspěšnou práci. U skotů velmi oceňoval zájem o zvěř a schopnosti k norování, sealyhamů zase vynikající nos a lepší ovladatelnost oproti skotům. V roce 1949 tedy Fr. Horák přikročil k realizaci myšlenky, jež v něm zrála již 15 let, a spojil svou fenu skotského teriéra DONKA Lovu zdar se sealyhamským psem BUGANIER Urquelle. Ze tří štěňat narozených 25. 12. 1949 zůstal naživu jeden žíhaný pes, jenž dostal jméno ADAM Lovu zdar, č. 1 v soukromé plemenné knize pana Horáka, byl však bohužel v roce 1951 nechtěně zastřelen při honu na zajíce. Pokus o vyšlechtění nového plemene oznámil chovatel Českému teriér klubu a zároveň požádal, aby mohl nové plemeno nazvat ČESKÝ TERIÉR.

V roce 1950 nakryl psem BUGANIER Urqelle fenu SCOTCH ROSE. Z šesti narozených štěňat měl jeden pejsek ucho klopené podle požadavků šlechtitele - byl to žíhaný pes BALDA Lovu zdar (č. 2), který se stal zakladatelem nového plemene.


BUGANIER Urquelle


SCOTCH ROSE


BALDA Lovu zdar

Jeho sestra BABA byla nakryta psem ADAM, ale žádné ze štěňat se v chovu dále neuplatnilo. Ve vrhu D Lovu zdar byli již dva jedinci s klopeným uchem - DAREBA a DIANA. Jejich otcem byl BALDA, kterým pan Horák úmyslně nakryl jeho matku SCOTCH ROSE. DAREBA záhy uhynul, ale jeho sestru DIANA Lovu zdar označil Fr. Horák za pramáti plemene. Tato fena již odpovídala požadavkům šlechtitele na nové plemeno. Plán na krytí této feny překazila smrt psa BUGANIER, proto byl ke krytí použit jeho syn Jasans Amorous ARTILLERYMAN. Narodili se dva psi FANTOM a FURIANT a fenka  jménem FENKA. FURIANT byl příliš hřmotný a měl velký bílý límec, proto dále v chovu použit nebyl, avšak ze spojení jeho sourozenců FANTOM a FENKA se narodila HALALI Lovu zdar (black and tan s bílými odznaky), která se podle slov pana Horáka stala pilířem chovu českých teriérů.


HALALI Lovu zdar

Ze spojení psa FANTOM s jeho dcerou HALALI se narodil hnědý pes CHYTRÝ (brown and tan), který však byl bohužel neplodný. Ve vrhu, který se narodil ze spojení psa FANTOM s jeho matkou DIANA Lovu zdar, se objevila hnědá fenka IRIS (bez znaků), kterou (z nedostatku místa a neznalosti problému chovu hnědých CT) daroval pan Horák svému příteli, kterému se však fenka později ztratila. Až do roku 1993 to byli jediní dva hnědí čeští teriéři!
Hnědou barvu musí mít CT od sealyhamů, neboť u skotských teriérů se nevyskytuje.

V roce 1959 byli FANTOM, CHYTRÝ a JAVOR Lovu zdar vystavováni mimo soutěž na MVP v Liberci, byl o ně velký zájem zvláště u zahraničních návštěvníků.


JAVOR Lovu zdar

Po této výstavě byli první čeští teriéři zapsáni do plemenné knihy. Č. 1 obdržela fena CHRABRÁ Lovu zdar (nar. 1. 8. 1958, FANTOM LZ x HALALI LZ), celkem bylo zapsáno 14 vybraných jedinců.
V roce 1963 byl český teriér jako první české plemeno uznán Mezinárodní kynologickou federací (FCI).

František Horák tak vytvořil nové plemeno, které podle jeho vlastních slov je ideálním kompromisem mezi dvěma plemeny norníků - skotským a sealyhamským teriérem. Získal tak plemeno cele pigmentované (po skotovi) s praktickým klopeným uchem (po sealyhamovi), malého, pohyblivého, s jednoduchou úpravou srsti stříháním. Ověřil také možnost vzniku nového vyhraněného plemene z velmi malého počtu výchozích jedinců - na vzniku CT se v prvopočátku podíleli pouze dva psi a jedna fena.

(podle Fr. Horáka, vybráno z knihy Toto je český teriér autorky ing. H. Petrusové)