Jdi na obsah Jdi na menu

Tularémie na Českolipsku

12. 3. 2014

 

Zajíci na Českolipsku rozšiřují nebezpečnou tularémii

Lidé na Českolipsku by se měli nyní raději vyhýbat zajícům. V Brenné se totiž objevilo ohnisko nebezpečné tularémie. Nákaza hrozí i lidem. Upozornila na to Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj, uvádí dnešní vydání deníku Mladá fronta DNES.

Nebezpečná nákaza se poprvé objevila zhruba před dvěma týdny v Brenné na Českolipsku.
Dávat si pozor při jakémkoliv kontaktu se zajíci by však měli lidé nejen tam, ale i v takzvaných ochranných pásmech. Konkrétně jde o Ralsko, Zákupy, Bohatice, Provodín, Veselí nad Ploučnicí, Heřmaničky u Dobranova, Vlčí Důl, ale i Českou Lípu.

Každý uhynulý zajíc půjde na speciální vyšetření
Ve všech těchto místech po dobu následujících třech měsíců platí mimořádná veterinární opatření. Každého uhynulého zajíce tak například čeká speciální laboratorní vyšetření, pro myslivce platí zákaz lovu a odchytu živých zajíců i jejich přemísťování.
Myslivci se ale nastalou situací příliš netrápí, protože lovecká sezona zajíců je v období od 1. října do 31. ledna. "Jde pouze o preventivní opatření v dané oblasti. Prozatím podle dostupných informací nákaza nikde ve velkém nepropukla, ale je podle mě důležité, aby o tom byli lidé dobře informovaní," vysvětluje Pavel Kortus z Nového Boru, který se aktivně zabývá myslivostí.
Jedním z důvodů mimořádných opatření je také hrozba přenesení nákazy na člověka.
Tuto možnost, v případě, že lidé nedodrží hygienické zásady při manipulaci s nemocnými nebo uhynulými zajíci, potvrzuje i ředitel Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj Miroslav Kurfürst.
"Onemocnění se u člověka projevuje nejčastěji jako těžký zápal plic spojený s hnisavou angínou nebo postižením i jiných orgánů. Z člověka na člověka se nákaza nepřenáší a onemocnění je léčitelné antibiotiky," popisuje Kurfürst.
Nákaze lze předejít především důkladnou prevencí. To znamená například použít ochranné rukavice při manipulaci s padlou zvěří. Pravidla obezřetnosti platí i v případě, že lidé budou zaječí zvěřinu jíst.
"To lze až po důkladné tepelné úpravě, což znamená, že ve všech částech kulinářsky připravované zvěřiny musí být dosaženo teploty minimálně sedmdesáti stupňů, a to po dobu deseti minut," radí Kurfürst. Tularémie je akutní nebo chronické onemocnění zajíců, hlodavců nebo i ptáků. U nakažených zajíců dochází nejčastěji k otravě krve, což má za následek úhyn do několika dnů. Chronicky nemocného zajíce lidé poznají podle toho, že ztrácí přirozenou ostražitost, pohyblivost a plachost.