Jdi na obsah Jdi na menu

Trichinelóza na Domažlicku

14. 12. 2013

 Pondělí, 02 Prosinec 2013 08:53

Na Bělsku v Železné platí veterinární opatření kvůli trichinelóze, informuje aktuální vydání Plzeňského deníku

 

Domažlicko
Veterinární opatření kvůli nemoci divokých prasat, tzv. trichinelóze, začalo platit v katastru obce Železná na Bělsku .
"Jde o nebezpečnou nákazu přenosnou ze zvířat na člověka. Ve vzorku svaloviny divokého prasete, uloveného v honitbě Hvozd v katastru obce Železná u Smolova, byla zjištěna přítomnost larev původce trichinelózy," sdělil ředitel Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý. K nakažení trichinelózou dochází konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa zvířat obsahující larvy svalovce.
Nejčastějšími hostiteli parazita jsou prasata divoká i domácí, hlodavci, všežravci a volně žijící masožravci. Hostitelem svalovce může být i kůň.
"Dospělí červi parazitují ve střevě; samice kladou živé larvy, které jsou po zavrtání do střevní stěny následně zaneseny krví a lymfou do příčně pruhované svaloviny, kde se opouzdří a zůstávají schopné vyvolat onemocnění po dobu šesti až dvanácti měsíců," upozorňují veterináři.
Příznaky u postižených zvířat nejsou většinou pozorovány, při trichinelóze u člověka závisí na druhu a počtu pozřených larev i na individuální citlivosti.
První klinické příznaky se objevují za jeden týden po infekci a jsou charakterizovány bolestmi břicha a průjmovým onemocněním. V této době je onemocnění ještě léčitelné. Ve fázi svalové způsobené migrujícími larvami jsou příznaky podobné silné chřipce spojené s bolestmi svalů, ztíženým dýcháním a otoky v obličeji, především očních víček. Po opouzdření larev přetrvávají svalové bolesti a příznaky chronické únavy.
Na výskyt nemoci byl upozorněn také Okresní myslivecký spolek Domažlice.
"Pozitivní vzorek pocházel z bachyně ulovené 8. listopadu. Ulovený divočák vážil 72 kilogramů a byl prodán do schváleného zvěřinového závodu v Karlovarském kraji, kde byly při veterinární prohlídce úředně odebrány vzorky. Další vyšetření nákazu potvrdila. Letos se jedná již o třetí pozitivní záchyt trichinely u divočáků v České republice," uvedl Bílý, který upozorňuje na to, že nejen v území, kde platí mimořádná opatření, je konzumace jakékoliv zvěře bez veterinárního vyšetření riskantní.