Jdi na obsah Jdi na menu

Máchův kraj - po vlcích se objevil mýval

7. 2. 2017

Máchův kraj má problém: po vlcích se objevil i mýval (novinky.cz)

Ochránci přírody na Českolipsku mají o starost navíc. Podle neobvyklých stop ve sněhu zjistili, že v přírodní rezervaci Břehyně - Pecopala se v místech, kde se pohybují vlci, objevuje i jiné zvíře, se kterým se tu dosud nesetkali. Po konzultaci s odborníky předpokládají, že do Máchova kraje si našel cestu predátor, mýval severní.

"Jedná se o nežádoucí a invazní druh, který může negativně ovlivnit původní společenstva. Díky své schopnosti dobře šplhat po stromech představuje hrozbu i pro ptáky hnízdící v korunách stromů či v jejich dutinách," řekl zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj Luboš Beran.

Právě ohrožení ptactva může být v Máchově kraji obzvlášť nepříjemné. Součástí oblasti jsou totiž i velké lokality s významným výskytem vodních ptáků, které jsou jako ptačí oblasti zařazené v evropském systému ochrany přírody Natura 2000.

Mýval by mohl být občas likvidován vlkem

Co výskyt mývala pro chráněnou krajinnou oblast znamená, se podle Luboše Berana uvidí za pár let. "Na rozdíl od jiných území tady alespoň existuje potenciální možnost, že bude mýval občas likvidován vlkem," říká zoolog. "Na druhou stranu vlci mají na Dokesku zatím dostatek jiné a asi vhodnější potravy."

Výskyt mývalů není pro ochranáře žádným překvapením. "Je to spíše potvrzení očekávaného. Nějaké zprávy jsme již měli od myslivců, a už asi bude i jinde častější, než bychom si přáli," říká Luboš Beran.

Proti mývalovi Správa CHKO žádné konkrétní kroky aktuálně nechystá. "Ani přesně nevíme, kolik mývalů v kraji je," podotýká Beran. Jako invazní druh mohou mývaly lovit myslivci.

Mýval severní pochází ze Severní Ameriky, do Evropy, ale i na Kavkaz a do Japonska byl zavlečen člověkem. Často je považován za škůdce.